Je wil je droominterieur realiseren maar je loopt steeds vast? Bang dat je keuzes maakt en geld uitgeeft aan zaken waar je achteraf spijt van hebt? Of weet je gewoon niet waar je moet beginnen?
Wat je nodig hebt is een duidelijk interieurplan dat je houvast geeft tijdens de uitvoering. Het kost wat tijd maar op deze manier kom je eindelijk tot een resultaat waar je blij van wordt en bespaar je geld omdat je geen miskopen meer zult doen.
Hieronder leg ik in 7 makkelijke stappen uit hoe jij jouw eigen interieurplan maakt.
1. Moodboard
Om te beginnen moet je voor jezelf bepalen welk gevoel je wil krijgen in jouw interieur. Welke sfeer het geheel moet gaan krijgen. Wil je er tot rust komen, of juist heel veel energie uit halen. Veel mensen vinden het afgezaagd om een moodboard te maken maar dit helpt heel erg om een eerste richting te vinden én te houden.
Verzamel plaatjes van spullen die je mooi vindt en/of andere zaken die je een fijn gevoel geven en verzamel ook plaatjes die je juist niet mooi vindt. Dit helpt vaak ook om richting te krijgen.
Uit al je geselecteerde beelden ga je dan weer selecteren tot je een handjevol afbeeldingen over hebt waar je écht blij van wordt. Je weet zeker dat je in de goede richting zit als je een paar dagen later deze selectie nog steeds het mooist vindt.
2. Kleurenplan
Op basis van je moodboard ga je een kleurenpalet selecteren. Kijk welke kleuren terugkomen in je afbeeldingen. Zorg dat er contrast in zit, dus zowel donkere als lichte tinten. Je kunt de kleuren uit hetzelfde palet maar ook uit hele verschillende paletten kiezen. Uit één moodboard zijn vaak meerdere kleurenpaletten te maken. Maak er een paar en kies degene die je het meest blijft aanspreken.
3. Indeling ruimte
Zorg dat je een goede plattegrond van de ruimte hebt waar je een plan voor wil maken en zorg dat de plattegrond op schaal is.
Bedenk welke functies er in de ruimte moeten komen. Eethoek, zithoek, leeshoek, werkplek, speelhoekje etc. en welke functies hoeveel ruimte in mogen nemen. Van welke afdelingen maakt het hele gezin gebruik, waar breng je de meeste tijd door.
Teken (bestaande en mogelijke nieuwe) meubels apart maar op dezelfde schaal als de plattegrond.
Ga lekker schuiven met de losse meubels en proberen allerlei mogelijkheden uit. Plaats de grootste meubels eerst en daarna de kleinere. Probeer ook indelingen uit die misschien niet voor de hand lijken te liggen of vraag iemand anders om wellicht tot nieuwe inzichten te komen.
Teken naast een plattegrond ook vooraanzichten van een aantal wanden op schaal. Hierdoor krijg je een beter ruimtelijk gevoel.
4. Meubels
Als je weet hoe je de ruimte in wil gaan delen kun je keuze maken over de meubels. Hoe groot moeten ze zijn en welke kleur moeten ze hebben (uiteraard passend in je eerder gemaakte kleurenpalet). Haal je eerste selectie aan afbeeldingen er weer bij en kijk welke meubels daar tussen zitten. Zorg ervoor dat je niet alleen maar lage meubels selecteert maar bijvoorbeeld ook een kast, wandmeubel of een grote plant die hoger is. Dit om te voorkomen dat er in de bovenste helft van de ruimte helemaal niks gebeurt en er teveel lege wanden over blijven.
5. Materialen
Hieronder vallen alle stoffen en andere materialen van de meubels, vloeren en karpetten, wandbekleding, raambekleding etc. Bedenk wat je mooi vindt maar kijk ook naar praktische zaken. Zorg voor een goede balans, laat materialen terug komen voor eenheid en bedenk ook wat je gewoon fijne materialen vindt om te zien en te voelen. Denk ook na over de akoestische waarde van materialen om voor prettig geluid in de ruimte te zorgen.
6. Maatwerk
Soms is maatwerk een ideale oplossing. Geen standaard meubels maar iets wat precies passend voor een bepaalde plek wordt gemaakt. Denk hierbij aan een wandmeubel, inbouwkast onder een trap, banken aan tafel of in een erker maar ook bijvoorbeeld aan een op maat gemaakt vloerkleed. Het is meestal wel duurder maar het maakt vaak een groot verschil!
7. Lichtplan
Als laatste maak je een lichtplan. Begin met het indelen van de ruimte in zones. Per zone kijk je hoe je de zone gebruikt en hoeveel en wat voor soort licht je daarbij nodig hebt. Kijk niet alleen naar de hoeveelheid licht maar ook naar de kleur van het licht.
Zorg daarnaast ook dat er genoeg algemeen licht is. Dimmers zijn hierin een praktisch hulpmiddel.
Kies bij elke zone en lichtpunten passende soorten licht. Brede of smalle lichtbundel, koel of warm licht en welke kant moet het licht op. Zorg dat al het licht in de ruimte verspreid is van vloer tot plafond en dat er afwisseling is.
Van daaruit kun je gaan kijken met welk soort armaturen je dat kunt bereiken. Je moet natuurlijk ook rekening houden met de aansluitpunten die er zijn. Bekijk ook of het misschien de moeite waard is om aansluitingen te gaan (laten) verplaatsen. Overleg dit eventueel met een installateur om te bepalen wat er wel en niet mogelijk is. Heb je nieuwbouw gekocht? Dan heb je mazzel! In het begin van het traject kun je over het algemeen zelf bepalen waar welke aansluitingen moeten komen en hoeveel het er moeten zijn.
Als allerlaatste ga je je armaturen uitkiezen. Hou er rekening mee dat je gekozen armatuur voorzien kan worden van een lichtbron met het juiste soort licht en of het dimbaar is indien gewenst.
Op deze pagina zullen steeds nieuwe tips en inspiratie geplaats worden dus hou deze pagina in de gaten of volg me op social media voor de aankondiging.
Heb je verzoekjes voor andere onderwerpen? Laat het me dan weten via de contactpagina!
Heb je in de tussentijd hulp nodig bij het maken van een interieurplan (of een onderdeel ervan), neem dan vrijblijvend contact met me op om te bespreken hoe ik je zou kunnen helpen via de contactpagina.