Onze inrichting heeft elke dag weer invloed op hoe we ons voelen. Je huis is de plek waar jij helemaal jezelf moet kunnen zijn en je je goed moet voelen.
Het is dus belangrijk om je interieur heerlijk naar je zin te maken. En dat hoeft dus niet voor een paar tientjes (en dat kan natuurlijk ook niet) maar het betekent ook niet dat het altijd voor de hoofdprijs moet. Ook met een kleiner budget kun je een heel mooi resultaat realiseren waardoor je je fijn voelt in je huis.
Om te voorkomen dat achteraf blijkt dat je veel te veel geld hebt uitgegeven dan de bedoeling was of teveel geld aan de verkeerde dingen hebt besteed en daarmee geld hebt weggegooid is het belangrijk om de financiële kant ook goed in de gaten te houden bij het aanpakken van je interieur.
Hieronder 5 punten om niet te vergeten!
1. Bepaal je budget
Bepaal voor jezelf een budget. Ik heb geleerd dat je geen geld kunt uitgeven dat je niet hebt. Maar dat betekent niet dat het hele bedrag voor je plan nu al op je bankrekening hoeft te staan. Je kunt ook een plan maken en dat in fases uitvoeren. Elke keer weer een beetje sparen en weer een stapje verder naar je einddoel. Op die manier kun je wel al een begin maken.
Als je niet alles meteen kunt uitvoeren is het belangrijk om een goede volgorde te kiezen. Wat doe je eerst en wat komt dan later? Hiermee voorkom je dat je teveel geld uit gaat geven aan tijdelijke oplossingen. Voorbeeld: als je in eerste instantie voor een goedkoper behang kiest omdat er dan maar even wat op de muur zit en na een paar maanden dit weer gaat vervangen gooi je geld weg en verspil je ook tijd! Zonde dus.
2. Maak een interieurplan
Zonder gedetailleerd plan weet je nooit waar je uit gaat komen, ook qua uitgave niet.
Maak van dit plan een goede begroting van alle kosten. Niet alleen de grote dingen zoals de meubels, vloer, raambekleding, lampen etc. maar ook wat het kost om bijvoorbeeld de wanden te laten stucen, schilderen of behangen of de vloer te laten leggen. Vergeet ook niet een bedrag te begroten voor de accessoires op het eind. Vaasje hier, plantje daar, fotolijstje zus, kunstwerkje zó. Paar tientjes hier, paar tientjes daar telt uiteindelijk allemaal door en dat kan hard op lopen.
Naast alle kosten per item is het ook verstandig om een percentage voor onvoorziene zaken mee te rekenen. Zo voorkom je financiële tegenvallers als je toch ineens je droombank tegenkomt en die nét iets duurder blijkt te zijn dan je begroot had.
Overweeg ook om dingen zelf te doen (of door handige vrienden of familieleden) want hier kun je ook een hoop mee besparen. Maar ook door slim te shoppen kun je geld besparen. Kijk wanneer het sale is in je favoriete woonwinkel of overleg met een interieurontwerper of stylist of zij meubels met korting voor jou in kunnen kopen.
Excel of een ander spreadsheet is je grote vriend voor je begroting (dat geldt voor mij in ieder geval), maar met pen en papier kom je er zeker ook maar dan moet je alles handmatig optellen.
3. Plan en budget moeten matchen
Zorg dat je plan in je budget past. Klinkt als een inkoppertje maar vaak gaat het hier fout. Je kunt wel van alles willen maar als je het uiteindelijk niet kunt realiseren omdat je het gewoonweg niet kunt betalen dan gaat dat alleen maar frustratie opleveren.
Als je een begroting maakt in een spreadsheet kun je ook makkelijk schuiven met bedragen. Bedenk wat je het belangrijkst vindt en welke onderdelen je voor de lange termijn aanschaft. Zorg daar dan voor een betere kwaliteit en reserveer daar een groter bedrag voor dan voor dingen waarvan jij verwacht dat je ze binnen korte tijd weer gaat vervangen.
Tenzij je de loterij wint kom je altijd op een punt waarop je concessies moet gaan doen en keuzes moet gaan maken. Niks mis mee hoor en dat wil zeker niet zeggen dat je niet tot een mooi eindresultaat kunt komen.
4. Niet afhaken
Wees lief voor jezelf door streng te zijn en het plan en de begroting strak te blijven volgen. Hierdoor voorkom je dat je middenin je plan moet stoppen omdat het geld ineens op is.
Daarnaast kan het eindresultaat heel anders zijn als je halverwege toch beslist om voor iets heel anders te kiezen en daarmee tot een heel ander eindresultaat komt. Enige discipline is dus wel gewenst.
Hou gedurende de uitvoering je begroting bij. Heb je een item besteld of gekocht? Pas dan in je begroting de prijs aan. Vielen de kosten mee, dan zie je meteen of je wat meer ruimte hebt om aan andere dingen wat meer geld uit te kunnen geven. Vielen de kosten tegen dan weet je dat meteen en kun je er met volgende uitgaven rekening mee houden zodat je niet aan het einde van je plan veel meer hebt uitgegeven dan de bedoeling was of dat je je plan niet kunt afmaken omdat het geld op is.
5. Mix en match
In een fijn huis hoeft niet alles design en duur te zijn. Het gaat erom wat jij belangrijk vindt.
Wordt je heel erg blij van een exclusieve design lamp? Ga er dan voor. Maar vind jij dit niet belangrijk dan kun je wellicht ook een mooi resultaat krijgen met goedkopere lampen. Bezuinig nooit op de lichtbron zelf want met slecht licht kun je kleuren en sfeer verpesten en met goed licht kun je de juiste sfeer creëren.
Let er wel op dat goedkoop geen duurkoop wordt! Spullen kopen van mindere kwaliteit kan op korte termijn goedkoop lijken maar op lange termijn juist heel duur uitpakken.
Wees creatief. Ook in goedkopere winkels kun je leuke spullen op de kop tikken. En in de sale kun je veel geld besparen dus hou dit in de gaten. Onderzoek daarnaast de mogelijkheid om via iemand anders met korting in te kopen.
Op deze pagina zullen steeds nieuwe tips en inspiratie geplaats worden dus hou deze pagina in de gaten of volg me op social media voor de aankondiging.
Heb je verzoekjes voor andere onderwerpen? Laat het me dan weten via de contactpagina!
Heb je in de tussentijd hulp nodig bij het maken van een interieurplan (of een onderdeel ervan), neem dan vrijblijvend contact met me op om te bespreken hoe ik je zou kunnen helpen via de contactpagina.
Recente reacties