Wat doet een interieurontwerper eigenlijk allemaal en wat schiet je er mee op? Want ja, een interieurontwerper kost natuurlijk wel geld maar wat krijg je daar dan voor?

Om te beginnen: iedere interieur ontwerper/stylist heeft een eigen aanbod en doet dingen op zijn/haar eigen manier. Dus pin me niet vast als niet alles klopt bij collega’s. Onderstaand geldt voor mij in ieder geval wel 😊.

1. Je bespaart tijd

Als je bezig bent met je interieur spendeer je waarschijnlijk veel tijd op internet. Instagram voor mooie plaatjes, Pinterest met volle borden vol leuke ideeën, websites van meubelwinkels etc. Je verslindt alle woonmagazines en wellicht ben je zelfs al meerdere zaterdagen aan het ronddwalen geweest op meubelboulevards. Ongemerkt zitten er heel veel uren in.

En de kans is groot dat dit al maanden of misschien zelfs jaren gaande is.

2. Je wordt ontzorgd

Een interieurontwerper neemt dingen uit handen. Een interieur inrichten is veel uitzoek werk en gepuzzel om alles kloppend te krijgen. Daarnaast kun je bijvoorbeeld ook hulp krijgen bij het uitzoeken van de meubels. Geen  tig zaterdagen meer rondzwerven op meubelboulevards, maar in één dag klaar. Hele verbouwing organiseren? Kan ook, scheelt bakken met tijd en heel veel stress.

3. Alles past bij elkaar

Een interieurontwerper zorgt ervoor dat alles bij elkaar past. Hij/zij maakt een keuze uit de selectie die jij al gemaakt hebt zodat alles bij elkaar één geheel wordt. Want niet al die 24 banken die je bewaard hebt op Pinterest passen bij de 17 vloerkleden die je gezien hebt op Instagram.

4. Eindelijk resultaat

Al maanden (misschien zelfs jaren) verzamel je plaatjes van meubels die je mooi vindt. Maar wat is er van terecht gekomen? Ooit wil ik een mooie grote hoekbank. Wanneer gaat die er komen dan. Een interieurontwerper zorgt voor een plan waarmee jouw wensen en dromen uiteindelijk echt werkelijkheid worden. En dat hoeft niet allemaal in één keer. Een plan kan ook in een paar jaar uitgevoerd worden, beetje bij beetje wanneer daar financieel ruimte voor is. Maar zonder dat plan gaat er zeker niks gebeuren.

5. Geen ruzie meer met je partner!

Hebben jij en je partner een andere smaak? En dus veel discussie over de inrichting? Zie een interieurontwerper ook een beetje als een mediator die er onpartijdig bij zit, naar jullie allebei luistert en zorgt dat er een goede balans wordt gevonden tussen jullie wensen. Zodat jullie niet meer met elkaar hoeven te onderhandelen en welles-nietes hoeven te doen en de rust weer heerlijk terug kan keren in jullie nieuwe interieur waar jullie allebei blij mee zijn.

6. Hulp met keuzes maar wel meebeslissen

Een interieurontwerper maakt geen plan zonder jouw input. Voordat ik een ontwerp maak probeer ik in je hoofd te kruipen. Wat vind jij belangrijk, waar word je blij van, wat wil je doen in je eigen huis wat nu niet kan?

7. Geen verkeerde keuzes meer

Wel eens spijt gehad van de aankoop van een meubelstuk? Vaak komt dat doordat je geen overzicht hebt. Geen duidelijk beeld van hoe het moet gaan worden.

8. 3D! Kijkje in de toekomst

Heb jij moeite met een voorstelling te maken van hoe iets eruit gaat zien? Hoe je eigen woonkamer eruit ziet als er een andere bank op een andere plek staat? Hoeveel lichter je huis wordt met een andere vloer? Wat een (andere) kleur op de muur voor sfeer geeft?

Een interieurontwerper kan naast een plattegrond ook 3D tekeningen maken en een animatie waardoor het lijkt alsof je door je nieuwe interieur loopt.

9. Wat is er allemaal te koop?

Interieurontwerpers lopen beurzen af, kammen winkels uit en zijn op internet constant bezig met wat er letterlijk te koop is. Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van materialen, nieuwe leveranciers van meubels, lampen die je niet in de gemiddelde lampenwinkel ziet. Jij loopt er zelf waarschijnlijk niet zomaar tegenaan.

10 Lichtplan!

Het fijne en gezellige gevoel is vaak voor een heel groot deel afhankelijk van het gebruik van licht. Een goed inrichting kan ongezellig voelen met verkeerd licht. En hoe vervelend is je als je ’s avonds in je leeshoekje zit met een fijn boek maar de letters amper kunt zien of alleen kunt lezen als al het licht aan is.

11. Nieuwbouw

Mensen die ooit een nieuwbouwhuis gekocht hebben weten hoeveel er op ze af komt. Als de inkt op het koopcontract nog maar net droog is begint het: ontelbare beslissingen en keuzes moeten worden gemaakt, vaak binnen een paar maanden. En als je deze keuzes niet maakt voordat de bouw begint kan het daarna niet meer. Dus soms wel jaren voordat je de sleutel krijgt moet je nadenken over de plek van aan- en afvoer van water en elektra. Plaats van keuken, badkamer en wasmachine, stopcontacten, lampen, internet en tv. En hiervoor moet je dan dus eigenlijk al weten hoe je je hele huis wil indelen. Maak je hier geen gebruik van dan wordt alles gewoon standaard opgeleverd en moet je het daarmee doen.

Een interieurontwerper kan je in deze hectische tijd helpen om de juiste keuzes te maken binnen de relatief korte tijd die je daarvoor hebt.

Samenvattend: als je een interieurplan laat maken dan weet je hoe het eruit gaat zien en krijg je daarvoor een boodschappenlijst met wat te kopen en wat te (laten) doen. Kortom, het einddoel komt in zicht in plaats van dat je heel veel wil maar er toch niks gebeurt.

Pin It on Pinterest